Libertatea-suma de constrangeri asumate

Au existat momente cand am auzit foarte multe persoane in jurul meu dorindu-si cu ardoare sa traiasca “visul american”, sa fie liberi. Am auzit multi adolescenti care isi doreau sa ajunga cu pasi repezi la varsta majoratului pentru “libertate, frate”. Totusi, cati dintre adulti traiesc si se simt liberi? Ce inseamna pentru fiecare dintre noi libertatea?

Nu cumva este unul dintre acele lucruri spre care tanjim fara a-i fi simtit vreodata gustul? Cat de tare iti poti dori ceva fara sa il fi experimentat inainte? Credem cu putere in vorbele altora, alergam dupa ceva ce stim nici cum se simte, nici ce este si nici macar daca exista cu adevarat.

Este libertatea cu adevarat libertate? Sunt convinsa ca exista pareri dintre cele mai diverse si la fel sunt convinsa ca fiecare dintre noi poate intelege ceva total diferit prin libertate. Iar asta ma bucura nespus de mult. Ma bucura ca avem valori diferite, ca privim din unghiuri diferite si ca avem capacitatea de a rationa, de a forma o parere, opinie, idee, ipoteza.

Sunt curiasa, totusi, sa aflu cate ceva de la cei care chiar au trait-o sau inca o traiesc.

Din punctul meu de vedere, notiunea de libertate nu presupune altceva decat o suma de constrangeri asumate, alegeri care desi ne ingradesc pe de o parte,  ne fac sa ne simtim mai bine de partea cealalta, mai in controlul propriei noastre vieti. Pana la urma, la asta se rezuma “a fi liber”: “nu decid altii pentrtu mine”, “sunt creatorul propriei mele vieti”, “sunt liber sa fac ce vreau”. Suntem intradevar liberi sa facem tot ce dorim? Si daca da, cat de liberi? Exista sau nu o unitate de masura si pentru libertate?

Foto: http://www.rasunetul.ro

Se spune si cred ca nu fara rost, ca libertatea ta se termina acolo unde incepe libertatea celuilalt.

Cu toate asteaafirmatiile de mai sus creaza in mintea mea un soi de confuzie. Toate se rezuma la alegeri pe care le fac eu pentru mine. Pentru ca libertatea nu se refera la a face orice, ci la a putea face alece lucruri care imi aduc satisfactie. Cu siguranta ca pot face orice, dar aleg pentru mine ceva anume, dintre toate variantele posibile, ma rezum, ma limitez (ca sa sune mai frumos) la una singura. In contextul de fata ori cei care afirma ca sunt liberi se mint pe ei insisi, ori cei care aspira la libertate sunt prea blocati in taifunurile cotidiene pentru a isi da seama ca sunt deja liberi, fiind singurii in masura sa isi decida viata.

Asa cum exista nenumarate moduri in care putem privi un lucru, asa putem trata libertatea si din perspectiva notiunii de vacuitate: ea este si nu este in acelasi timp.

Va invit pe toti sa reflectati la aceasta tema si sa va bucurati de libertatea de a fi voi.

Cu  ganduri calde,

Dana

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s