Drenajul limfatic

Manevre de drenaj limfatic se cunoşteau încă din vechime, cu toate că nu se înţelegea atât de bine funcţionarea sistemului limfatic. Acum aproximativ 80 de ani, s-a pus la punct tehnica masajului pentru drenaj limfatic, tehnică ce se aplică şi astăzi în cabinetele de masaj.

Corpul uman are două sisteme prin care circulă lichide: sistemul cardiovascular şi sistemul limfatic. Împreună, cele două sisteme lucrează pentru buna funcţionare a celulelor. Sângele duce către celule nutrimente, oxigen şi hormoni. Limfa, lichidul transparent care circulă prin vase şi ganglioni limfatici are rolul de a colecta o parte din reziduurile organismului: celule moarte, toxine, apă, grăsimi, bacterii şi viruşi.12050lymph

Situat in paralel cu sistemul circulator venos, sistemul limfatic asigura drenajul lichidelor extracelulare fara a fi in continuitate anatomica directa cu circulatia sanguina, cu care se integreaza functional. Totalitatea tesuturilor organismului, este scaldata de lichidul interstitial, constituit din lichide neresorbite de capilarele venoase (saguine si limfatice). Toate tipurile de substante hranitoare, dar si metaboliti si deseuri, pot fi schimbate intre sange si tesuturi, prin intermediul acestor lichide extracelulare. Lichidul interstitial este la originea limfei, care capata aceasta denumire in momentul in care patrunde in vasele limfatice.

Sistemul limfatic nu are propriul mecanism de pompare, ca cel sangvin, dar vasele limfatice sunt prevăzute cu supape care nu lasă lichidul să se întoarcă. Dacă în sistemul limfatic apar blocaje, ganglionii limfatici se pot umfla şi sistemul nu-şi mai îndeplineşte funcţia de detoxificare a celulelor.
Iată câţiva factori care pot contribui la o slabă circulaţie limfatică:

 • sedentarismul, respectiv statul prelungit pe scaun sau în poziţie orizontală;
 • intervenţiile chirurgicale în zone unde se află ganglionii limfatici;
 • problemele endocrine şi renale;
 • ciorapii, lenjeria şi hainele mult prea strânse pe corp.

O circulaţie limfatică defectuoasă duce la edeme – umflături ale unor părţi ale corpului, mai ales ale braţelor şi picioarelor. Drenajul limfatic este una dintre metodele care restabilesc circulaţia limfei în organism. Unul dintre pionierii drenajului limfatic, dr. Emil Vodder, descoperea în 1930 că pacienţii lui francezi bolnavi de sinuzită aveau ganglionii inflamaţi. El şi-a dat seama de importanţa sistemului limfatic şi a experimentat câteva serii de mişcări care au avut efect de decongestionare şi de stimulare a imunităţii. După 6 ani, pusese deja la punct tehnica masajului pentru drenaj limfatic care se foloseşte şi astăzi în cabinetele din întreaga lume.Drenajul-Limfatic-–-Detoxifierea-Limfei-Prin-Masaj-și-Tratarea-Edemelor

La ce afecţiuni ajută drenajul limfatic?

 • edeme
 • sinuzite, amigdalite, farin-gite
 • reumatism
 • bronşite, astm
 • escare şi plăgi
 • pentru detoxifiere
 • după operaţii, îndeosebi după cele de cancer

Efectele drenajului limfatic:

1. Anti-edematos (edemele sunt provocate de stagnarea sangelui in vene sau de prezenta unei cantitati mari de clorura de sodiu si apa in sange; de obicei, edemele sunt localizate la nivelul picioarelor si al mainilor).

2. Cicatrizant
Drenajul limfatic mareste numarului de celule constructoare si elimina substantele iritante; cu cat este mai crescuta cantitatea de limfa din jurul unei rani, cu atat vasele limfatice afectate sunt stimulate sa se vindece.

3. Imunizant
Drenajul limfatic stimuleaza fabricarea de anticorpi; este, de asemenea, regenerant (util in cazul unei pieli uscate, descuamate).

4. Relaxant (la nivelul musculaturii si nu numai); stimulant la nivelul microcirculatiei.

5. Detoxifiant
Drenajul limfatic reduce retentia de apa si elimina celulita edematoasa.

In drenaj, miscarile sunt lente, delicate si armonioase. Specialistul trebuie sa respecte ritmul cardiac, masajul incepand totdeauna cu gatul, unde este punctul de intalnire al sistemului sangvin si al limfei. Se recomanda serii de minimum 10 sedinte (de doua ori pe saptamana).

Sursa:

http://sanatate.bzi.ro/5-beneficii-ale-drenajului-limfatic-2779

http://practicsanatate.revistaioana.ro/drenajul-limfatic-o-terapie-cu-multe-beneficii.htmlDSC_0728

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s